Ibland undrar man…

Debattartikel

Nyligen fick vi en fråga från en svensk myndighet som i sin tur fått påstötning från motsvarande myndighet i ett annat nordiskt land om att ID06 krav om olika intyg tar mycket tid för dem.

Frågan var väl egentligen – varför är det helt plötsligt så viktigt att man får ut dokument som aldrig tidigare behövts, även om regelverket säger så?

ID06 kräver in olika dokument som skall styrka att man har rätt att arbeta i Sverige, vi kräver inte in något som inte redan är lag inom EU eller specifika lagkrav som finns i Sverige.

Vi får också frågor från företag som inte förstår varför man nu helt plötsligt måste börja följa regelverk, det har man ju inte behövt tidigare och ingen har frågat efter det.

Att då en myndighet ifrågasätter detta gör oss lite undrande för hur man gjort tidigare eller rättare sagt inte gjort. Om inte ID06 kontrollerar så verkar ingen annan heller kontrollera rätten att arbeta i Sverige, i vart fall verkar det vara främmande för just denna myndighet.

Det är en sak att snacka om sund konkurrens och beskriva problem utan att komma med lösningar och en annan sak att komma med lösningar och agera. ID06 gör det senare det vill säga vi agerar mer och snackar mindre.

 

Vad kontrollerar ID06 och varför?

Allt börjar med att vi kontrollerar identitet på den person som skall ansluta ett företag och den personen får skapa ett personkonto i ID06 och identifiera sig med eID eller manuellt med pass som skannas.

När väl personen sedan skall ansluta företaget kontrollerar vi att det är rätt person som skall skriva under anslutningen till ID06, det är enbart firmatecknaren som kan skriva under anslutningen.

Efter det kan företag utse administratörer som också får skapa personliga konton på ID06 och identifiera sig innan man till exempel ska beställa ID06-kort. När en kortbeställning är lagd av företaget skickas e-post till personen som skall ha ett ID06-kort, även här kontrollerar vi identiteten samt personens rätt att arbeta i Sverige.

Beroende på vilket land företaget och personen kommer ifrån samt vem som anställer personen aktiveras olika regler som skall uppfyllas av kunden och ger sedan personen ett ID06-kort med olika giltighetstid beroende på hur länge personen får arbeta i Sverige.

Ett ID06-kort kan gälla i 25 dagar upp till 5 år och ID06 kontrollerar vad som gäller för varje person, om skatt skall erläggas i Sverige och en mängd andra villkor och samband.

 

Nytt regelverk

1 januari 2021 infördes ett nytt begrepp i Sverige, ekonomisk arbetsgivare, som i princip handlar om att 183 dagar regeln upphör. För personer som hyrs in till ett svenskt bolag skall personen som hyrs in betala skatt i Sverige från dag ett. Undantaget är företag som kommer med egen bemanning, ledning och styrning där 183 dagar regeln fortfarande kan tillämpas.

ID06 kontrollerar detta genom att ta in dokument som styrker om företaget hyr ut personal eller kommer hit och själva utför arbetet, med egen ledning och styrning.

 

Snacka mindre och gör mer

Så bästa myndighet och beslutsfattare, i stället för att ifrågasätta vad ID06 gör, fråga er i stället vad ni kan hjälpa till med för att uppfylla lagstiftningen. Det är en mer konstruktiv och sund inställning.

Om politiken ger myndigheter tydliga instruktioner om att vara en aktiv del i det praktiska arbetet för sund konkurrens på schyssta villkor kan vi lösa detta, ”ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra massor”. Förutom att det är socialt hållbart är det också ekonomiskt hållbart för AB Sverige.