Jaha nu är vi där igen.

Nu säger Migrationsverket till oss att vi ska lita på de dokument dom ger ut. Men om vi inte kontrollerar något som är så enkelt att förfalska som LMA-kort, vilket många vet och de oseriösa utnyttjar, ja vem ska då kontrollera korten?

Sen ska tilläggas att ett AT-UND (undantag från kravet om arbetstillstånd) som anger att du får arbeta i Sverige kan dras in när som helst, hur mycket är då löftet att lita på ett LMA-kort värt. Kortet är inte självförstörande när handläggare på myndigheten ändrar ett förvaltningsbeslut. Det finns fysiskt kvar men de flesta tror dessvärre att allt är i sin ordning.

Vi pratar om asylsökande personer som har ett LMA-kort. Kommer vi sedan till så kallade spårbytare blir det ännu konstigare. Här har vi personer som fått tillbaka sina passhandlingar, personer som inte fått tillbaka sina passhandlingar, personer som fått en kopia av sin passhandling och så vidare samtidigt som dessa spårbytare inte får LMA-kort men har fortsatt AT-UND, något som vi ju vill men inte kan kontrollera.

I samtal med representanter från de största företagen i Sverige har vi ställt frågan; accepterar ni ID06 LMA där inga kontroller går att genomföra? Svaret är tydligt NEJ, vi har ett ansvar och i det ingår att ha koll på vem som är på arbetsplatsen, om de har rätt att arbeta och att överhuvudtaget vara i Sverige.

Det räcker nu Migrationsverket, vi har försökt att få ordning på detta tillsammans med er under lång tid men ni fortsätter att hitta problem i varje lösning istället för att se lösningar på problem. Om det nu inte är så att det är möjligt att göra det ”lätt att göra rätt”, låt det då i varje fall bli ”möjligt att göra rätt” för de seriösa arbetsgivarna.

Låt ID06 göra de kontroller som måste göras för ett säkert och sunt arbetsliv och samhälle. Var en del av lösningen istället för en del av problemet. Vi vet att ni kan och vi hoppas att ni vill.