12 jan 2023

ID06 träffar GLC Flytt

Läs om flyttbranschens utmaningar i vår serie ”Röster från branschen”. ID06 intervjuar Affärsområdeschef Sabahudin Sulejmanovic, kallad Sudo, från GLC Flytt.

Transportföretagen är en av ID06 delägare vilket vi är glada över och en förutsättning för oss i vår strävan efter sund konkurrens och schyssta villkor, säger Sudo.

Sudo, vilka är GLC Flytt?

– Vi är en logistikfirma i Göteborg som erbjuder ett brett utbud av flytt, lager- och Logistiktjänster.

Vi ägs av Göteborgs Lastbilcentral (GLC) som en gång i tiden grundades av några ”enbilsåkare” på 30-talet som blev oschysst behandlade av de större uppdragsgivarna som inte ville göra rätt för sig. Därav grundades en förening så att den enskilde åkaren kunde säkerställa att man fick betalt för det uppdrag man utfört. Med tiden anslöts fler delägare till det ”orangea laget” och som än idag är en ekonomisk förening med en fin värdegrund och kollektivavtal.

– Branschen är dock väldigt osund inom flytt. Vi stöter på oegentligheter varje vecka ute på uppdragen. Ett företag som anlitar en flyttfirma kan sällan säkerställa vem som utför det faktiska uppdraget då många använder olika led av underleverantörer som inte är kontrollerade eller innehar tillstånd för att bedriva verksamhet inom transport. Största utmaningen är att få konkurrens på lika villkor.

Vad behöver förändras inom branschen?

– Många ”flyttbolag” uppfyller inte de mest grundläggande kraven. Man saknar till exempel trafiktillstånd, har inte rätt försäkringar och inte har rätt utrustning eller förutsättningar för att utföra det arbete som man har avtalat om.

Hos Skatteverket ligger exempelvis ansökningar om RUT från många fler flyttfirmor än vad som finns registrerat. Statliga och kommunala organisationer är medvetna men man väljer i de allra flesta fallen att inte prata om det då det ska upphandlas enligt lägstapris principen i slutändan ändå.

Det upphandlas, men granskas inte. Här behöver stat, region och kommun kravställa mycket mer. Det saknas uppföljning och kontroller av beställare till flyttjänster och här är ID06 ett utmärkt verktyg för att få kontroll, menar Sudo.

Hur säkerställer ni rätt kompetens för rätt typ av jobb?

– I Sverige finns endast en branschorganisation inom flytt, Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF) och därigenom säkerställer vi rutiner och krav för att kunna utföra våra uppdrag enligt branschstandarden. Hos oss på GLC Flytt ser vi till att all vår personal har rätt behörighet och utbildningen för att kunna genomföra de uppdrag vi åtar oss. Nästa steg i utvecklingen hade varit att få in dessa behörigheter i ID06 Kompetensdatabas, precis som byggbranschen gör för viktiga kompetensbevis.

Vi ser stort värde i att kunna tillföra kompetenser inom vårt område som läggs upp i ID06 Kompetensdatabas för att visa att personalen har rätt utbildning för jobbet man skall utföra. Det finns många möjligheter med ID06, avslutar Sudo.